[hsflinux] Driver won't detect modem

lsant.palliasse.ejlddll at neverbox.com lsant.palliasse.ejlddll at neverbox.com
Tue Aug 16 18:26:41 EDT 2005

I'm afraid I'm having the ever-popular "ERROR: no device detected by hsf
driver" problem--
the driver compiles and the modules load, but claim that the modem is not
there.  I've verified 
that the modem is there, that the device ID matches one of the ones
identified in the driver's 
README file as belonging to a supported modem, and that I have the latest
version of the 
driver.  I had to use the errno patch to get the driver to compile and
load, but have not applied 
any other patches.

When I (unintentionally) rebooted my machine with the driver in place, I
received the
following error during startup:

hsfengine: module license 'see LICENSE file distributed with driver' taints
ACPI: PCI Interrupt Link [LNKC] enabled at IRQ 19
ACPI: PCI interrupt 0000:02:08.0[A] -> GSI 19 (level, low) -> IRQ 201
Unable to handle kernel paging request at 00000100000e0000 RIP: 
PGD 0 
Oops: 0000 [1] SMP 
CPU 0 
Modules linked in: hsfpcibasic2 hsfserial hsfengine hsfosspec hsfsoar
Pid: 12454, comm: modprobe Tainted: P      2.6.11-gentoo-r1
RIP: 0010:[<ffffffff8801546f>]
RSP: 0018:ffff81001023bc70  EFLAGS: 00010246
RAX: ffffffff881166df RBX: 00000100000e0000 RCX: 0000000000000005
RDX: 0000000000000005 RSI: 00000100000e0000 RDI: ffffffff881166df
RBP: ffff810039952910 R08: 0000000000000000 R09: 00000000ffffffff
R10: 0000000000001000 R11: 0000000000000000 R12: 0000000000000000
R13: ffff81001023bc8c R14: ffffffff881bd4a0 R15: 00000000000e0000
FS:  000000000050cae0(0000) GS:ffffffff80721cc0(0000)
CS:  0010 DS: 0000 ES: 0000 CR0: 000000008005003b
CR2: 00000100000e0000 CR3: 000000000f2b0000 CR4: 00000000000006e0
Process modprobe (pid: 12454, threadinfo ffff81001023a000, task
Stack: ffffffff88055b02 0000000000000000 ffff81003ff3d5c0 6e55a180deadaffe 
       ffff810012a35400 ffff810039952910 0000000000000000 ffff81003ff3d5c0 
       ffffffff881bd4a0 ffffffff881d16c0 
Call Trace:<ffffffff88055b02>{:hsfengine:hsfengine1247_+130}

Code: f3 a6 0f 97 c0 0f 92 c2 28 d0 0f be c0 c3 66 66 90 e9 5b eb 
RIP <ffffffff8801546f>{:hsfosspec:cnxthsf_OsMemCmp+15} RSP
CR2: 00000100000e0000

My system is running Gentoo 2005.0 (AMD 64 version), kernel version 2.6.11,
and the
modem is an AOpen model which identifies itself to lspci as "Conexant HSF
56k HSFi 
Modem (rev 01)" or "Class 0780: 14f1:2f00 (rev 01)".  The driver file I'm
using is
hsfmodem- and the patch file I applied is
hsf- .  Please help.

More information about the hsflinux mailing list