[hsflinux] still problems with newest driver and hda-intel onboard sound

mh m.hatzold at web.de
Wed Dec 19 18:05:00 EST 2007


I today downloaded and installed the newest driver
(hsfmodem_7.68.00.04full_i386.deb). All went well ... exept I had NO
sound anymore.

During install the new driver overwrites the following modules:

Note: kernel module snd-via82xx-modem overridden by hsfmc97via
Note: kernel module snd-intel8x0m overridden by hsfmc97ich hsfmc97sis
Note: kernel module snd-atiixp-modem overridden by hsfmc97ati

I don't know whether it is important or not, but I do NOT have my modem
onboard ( there are via soundchips with modem integrated, but mine has
not)! I have a devolo microlink-56k PCI modem

        PCI 305.0: 0780 Communication controller
          [Created at pci.296]
          UDI: /org/freedesktop/Hal/devices/pci_14f1_2f00
          Unique ID: FTXf.4QReKjkmE26
          Parent ID: 9n5e.HHSMJjh6gC5
          SysFS ID: /devices/pci0000:00/0000:00:13.1/0000:03:05.0
          SysFS BusID: 0000:03:05.0
          Hardware Class: unknown
          Model: "Aztech HSF 56k HSFi Modem"
          Vendor: pci 0x14f1 "Conexant"
          Device: pci 0x2f00 "HSF 56k HSFi Modem"
          SubVendor: pci 0x122d "Aztech System Ltd"
          SubDevice: pci 0x8d88
          Revision: 0x01
          Memory Range: 0xfeaf0000-0xfeafffff (rw,non-prefetchable)
          I/O Ports: 0xec00-0xec07 (rw)
          IRQ: 5 (no events)
          Module Alias:
          Config Status: cfg=new, avail=yes, need=no, active=unknown
          Attached to: #32 (PCI bridge)

and an asrock P4VM900-SATA2 mobo. On this board I have a via / intel
soundchip without modem !

        PCI 8001.0: 0403 Audio device
          [Created at pci.296]
          UDI: /org/freedesktop/Hal/devices/pci_1106_3288
          Unique ID: FVI2.RAVm67givg4
          SysFS ID: /devices/pci0000:80/0000:80:01.0
          SysFS BusID: 0000:80:01.0
          Hardware Class: sound
          Model: "ASRock In VIA High Definition Audio Controller"
          Vendor: pci 0x1106 "VIA Technologies, Inc."
          Device: pci 0x3288 "VIA High Definition Audio Controller"
          SubVendor: pci 0x1849 "ASRock Incorporation"
          SubDevice: pci 0x0660
          Revision: 0x10
          Driver: "HDA Intel"
          Driver Modules: "snd_hda_intel"
          Memory Range: 0xfebfc000-0xfebfffff (rw,non-prefetchable)
          IRQ: 21 (96463 events)
          Module Alias:
          Driver Info #0:
            Driver Status: snd_hda_intel is active
            Driver Activation Cmd: "modprobe snd_hda_intel"
          Config Status: cfg=new, avail=yes, need=no, active=unknown

So I wonder if there is really a need to overwrite all those modules?

Anyway, I would like it very much if you could provide a fully working
driver which would leave allone the modules of my onboard soundchip or
could peacefully live together with. Otherwise I see this problem coming
up each time alsa changes something (which happens quiet often).



More information about the hsflinux mailing list